CV maken?

Lees de tips en je eigen CV maken is een eitje. Vind je dat toch te veel moeite? Maak dan onmiddellijk je CV online! Vul je gegevens in en binnen enkele minuten kan jij snel en makkelijk je eigen CV downloaden.

Curriculum Vitae

Curriculum Vitae betekent “levensloop” en wordt afgekort een CV genoemd. Het CV is een overzicht van wie je bent, wat je kunt en wat je in het verleden gedaan hebt. In een CV staan alleen feiten beschreven. Het is een korte analyse van jezelf. Je benoemt de opleidingen die je gevolgd hebt, behaalde diploma’s, relevante werkervaring, kwaliteiten, vaardigheden, eigenschappen, bezigheden in je vrije tijd en je persoonlijke gegevens. Degene die je CV leest krijgt daardoor een beeld van jou als persoon, je werk- en denkniveau en de vaardigheden die je hebt. Bij elke sollicitatiebrief voeg je een CV als bijlage toe.

Een CV maken

Je wilt een CV maken, maar hoe begin je daar eigenlijk aan? Belangrijk is dat je CV overzichtelijk, kort en bondig is. Zorg ervoor dat je CV nooit langer is dan twee pagina’s van A4formaat. Maak gebruik van witregels en maak ‘rijtjes’ om het overzicht te bewaren. Leg in je CV de nadruk op elementen en eigenschappen die belangrijk zijn voor de functie waar je naar solliciteert. Laat bij het maken van een CV  je sterke punten naar voren komen. Minder sterke punten moet je zo onopvallend mogelijk in je CV opnemen.

Schrijf in je Curriculum Vitae geen afkortingen, maar alles volluit. Ook jargon kan je het beste vermijden. Het komt vaak voor dat je sollicitatiebrief en CV gelezen worden door mensen van de afdeling Personeelszaken. Alleen als je er zeker van bent dat deze mensen bepaalde termen ook kennen, kan je jargon gebruiken in je CV.  In veel gevallen wordt er niet specifiek gevraagd om referenties te vermelden. Doe dit dan ook niet. Vermeld alleen referenties als daar nadrukkelijk om gevraagd wordt.

Erg belangrijk is ook dat je eerlijk bent. Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek neemt men vaak je CV even door. Men kan er vragen over stellen of om extra toelichting vragen.

CV voorbeeld

Welke volgorde houd je eigenlijk aan bij het maken van een CV? In de meeste gevallen gebruikt men de chronologische Curriculum Vitae. Je loopbaan geef je hierbij weer in chronologische volgorde. Je kan ook kiezen voor een moderne Curriculum Vitae. Daarbij begin je juist met het weergeven van je laatste werkervaring. Overigens is dat het enige verschil tussen beide CV’s. Bekijk onderstaand het CV voorbeeld even en weet hoe een Curriculum Vitae in elkaar hoort te zitten.

CV Voorbeeld: indeling chronologische volgorde

Om je CV duidelijk en overzichtelijk te maken, maak je gebruik van kopjes/categorieën. Deze worden hieronder in volgorde kort besproken:

Persoonlijke gegevens

Hier vermeld je:

 • Naam
 • Adresgegevens
 • Telefoonnummer (zowel vaste lijn als mobiele nummer)
 • E-mailadres
 • Geboortedatum
 • Nationaliteit
 • Of je in het bezit bent van een rijbewijs

Gevolgde opleiding(en)

Maak een opsomming van de opleidingen die je gevolgd hebt. Vermeld ook of je in het bezit bent van het desbetreffende diploma. Indien je nog bezig bent met het volgen van de opleiding, vermeld dan wanneer je verwacht je diploma te behalen. Vermeld ook de jaartallen waarin je met de opleiding bezig was. Dit bepaald de volgorde van je opsomming.

Hier kan je ook gevolgde cursussen vermelden. Zorg er wel voor dat je alleen dingen vermeld die van belang zijn bij de functie waar je naar solliciteert.

Werkervaring

Maak een opsomming van je werkervaring. Hiertoe behoren voltijdbanen, deeltijdbanen, stages maar ook onderzoeken en vrijwilligerswerk. Ook hier bepalen de jaartallen de volgorde van de opsomming. Vermeld ook het bedrijf waar je werkzaam bent geweest en wat je functie was.

In sommige gevallen komt het voor dat je in een langere periode vaak van baan gewisseld hebt. Hierdoor kan de lijst met werkervaring ontzettend lang worden. Het is dan vaak verstandig om een selectie te maken. Benoem alleen de banen en functies die wat met je sollicitatie van doen hebben. Overige baantjes hoef je dan niet te beschrijven.

Activiteiten

In deze categorie kan je beschrijven hoe het met je talenkennis gesteld is. Geef aan welke talen je nog meer spreekt en schrijft. Ook is het belangrijk om hier aan te geven met welke computersoftware je ervaring hebt.

Hier kan je ook aangeven waar jij je in je vrije tijd mee bezig houdt. Geef aan wat je hobby’s zijn, of je lid bent van een vereniging, wat voor sport je beoefend en interessante reizen die je gemaakt hebt. Hierdoor krijgt de lezer een beeld van de sollicitant.

Persoonskenmerken

Vaak wordt dit deel van een CV in Nederland niet beschreven. Echter is het toch een zeer relevante categorie. Hier kan je beschrijven wat je eigenschappen zijn. Daarmee kan je indruk maken op de lezer. Maak daar zoveel mogelijk gebruik van. Maar zorg er wel voor dat je eerlijk bent, en niet te veel overdrijft.

Referenties

Tot slot kan je een aantal referenties opgeven. Als hier niet specifiek om gevraagd wordt, is het vaak verstandiger om ook geen referenties op te geven. Indien er wel om gevraagd wordt, wil men vaak van anderen horen hoe jij functioneert, wat je eigenschappen zijn enz.

Voor je iemand opgeeft als referentie moet je daar eerst toestemming om vragen bij de desbetreffende persoon. Zorg ervoor dat deze personen jou goed kennen, positieve dingen over je kunnen vertellen en je minder goede eigenschappen op een nette manier kunnen verwoorden. Als referenties kan je ex-werkgevers opgeven. Maar denk ook eens aan docenten van school of mensen van je vrijwilligerswerk.

Nu weet je wat er zoal in een CV moet staan. Je eigen CV maken moet je nu lukken.

Deel dit artikel

 • Digg
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • email
 • Hyves

Reageer op CV maken?

Hartelijk dank voor uw reactie

Naam:
E-mail:
Uw ervaring:

In reactie op CV maken?: Berihu Angosom
1 jaar.

In reactie op CV maken?: chayenne Veldhuizen
Ik heb geen ervaring maar zou dat wel willen leren

In reactie op CV maken?: hanae
ik heb geen ervaring

In reactie op CV maken?: kim
schoonmaakster

In reactie op CV maken?: usha kamta
Veel ervaring in schoonmaak

In reactie op CV maken?: verhofstad
geen maar ik heb mijn cv nodig want ik woon in frankrijk en ik moet het eigenlijk in het frans hebben

In reactie op CV maken?: doreen
Productie

In reactie op CV maken?: Shruthi Ravishankar
Ik pas vaak op huisdieren en hou er erg van om met mijn huisdieren te spelen.

In reactie op CV maken?: YOUSSEF Elmadkour
onderhoudsmonteur . heftruckchauffeur,productiemedweker

In reactie op CV maken?: cheung
schoonmakker

In reactie op CV maken?: john karijosemito
In alles heb ik zo een beetje ervaring maar ik will echt een doktor assisted werk doen omdat ik ook die op leading volgd.maar.nog niet klaar dus nog een student van doktor assistance

In reactie op CV maken?: ayaan
ik zit opde meerwaarde ik doe 4de klas van praktijkonderwijs ik ik heb voorig jaarstage geloopt bij de kruidvat. ik ben goed in schappen spiegelen vakkenvullen schoonmaken en ik heb schoonmaakcertificaat

In reactie op CV maken?: kemberly li
mijn ervaring is werk in een spa of een siekenhuis

In reactie op CV maken?: Daphne de Ridder
ik heb ervaring met oppassen en folders lopen ik loop folders vanaf november 2013 dat doe ik nogsteeds

In reactie op CV maken?: Fatu Mansaray
Ik heb naar feniks gewerk

In reactie op CV maken?: Fatih
stage Bas van der heijden medewerker winkel 2006-2007 medewerker Plus medewerker winkel 2008-2009 stage kilinclar als magazijnmedewerker 2009-2010

In reactie op CV maken?: urmila toelsie
urmila toelsie Ik ben 31 jaar Ik kom uit denhaag en wil graag bij de blokker werken als verkoop medewerkster ik kan goed omgaan met colegas heb nederlandse nationaliteit werk als begeleiding idividueel mijn telefoon nummer is 0626630255

In reactie op CV maken?: Tanasescu liliana
ik ben 28jaar ik woon in Gent kom uit Roumenie en wil ik shoonmaken doen

In reactie op CV maken?: hassan
Hasaaan

In reactie op CV maken?: vivian ogbomo
productiemedewerker en schoonmaken.

In reactie op CV maken?: jkokke
prima mee te werken

In reactie op CV maken?: Darena Peycheva
In Nederland als cateringmedewerker. In Bulgarije als magazeinmedewerker,verkoopster.

In reactie op CV maken?: imran dulkadir
schoonmaak

In reactie op CV maken?: mounir
x

In reactie op CV maken?: abdenbi
Ik heb bij 3 verschillende schoonmaakbedrijven gewerkt

In reactie op CV maken?: helene
Ik kan goed werken met ander mensen

In reactie op CV maken?: Bozena
kort en too the point

In reactie op CV maken?: hyusmen hyuseinov
ik heb veel ervaring in horeca helijk garson en barman ook veel ervaring als schilder in huizen beetje ervaring in bouw en ook veel ervaring met kamion als cheeufeur geverkt in kabel werk voor belgacom putten toe leggen+veel rijden in belgie hanze dah 300km minimum ik heb rijbewijs C maar ik kan ook fabriek werk werken

In reactie op CV maken?: Fennich
Ik ben als metaalbewerker lassen schilderen onderhoudsmonteur kranen taxichauffeur geweest

In reactie op CV maken?: vdvdf
vfdvdfvdfv

In reactie op CV maken?: haddil chedjan
ik kan alles

In reactie op CV maken?: petra van barneveld
helpende

In reactie op CV maken?: kevin
productiemedewerker

In reactie op CV maken?: mmlimba
in de thuiszorg gewerkt en ik werk nou als interieurverzorgster by gelderes in groenlo.

In reactie op CV maken?: Banu catbas
Kassamedewerker,vulplegmedewerker,bloemenveiling,schoonmaakmedewerker

In reactie op CV maken?: mm limba
in de thuiszorg gewerkt en ik we rk nou als interieurverzorgster

In reactie op CV maken?: mm limba
in de thuiszorg gewerkt en ik we rk nou als interieurverzorgster

In reactie op CV maken?: Naam:senatra
ik heb geen ervaring

In reactie op CV maken?: Klavers
ik ben een nette Vrouw geb 30 5 1957 ik ben op zoek naar schoonmaakwerk liefs in enschede 7 uurtjes in de week liefs school of pandje ik heb werkervaring

In reactie op CV maken?: azouagh hakim
hakim azouagh-man mijn geboortedatum is-01-01-1969 burgelijke staat gescheiden: nationaliteit,nederlands mijn adres is wilderen(353) postcode(4817ve breda nederland tel0643251922(mijn email is hakim-azouagh@live.nl(mijn opleiding is automonteur(lbo diploma ja en werk ervaring(ja antaal jaren werkervaring

In reactie op CV maken?: nadira
ik heb ervaring in schoonmaak in kassa werkene

In reactie op CV maken?: keyaerts hilde
ik ben keyaerts hilde 35jaar momenteel werkloos en zoek een job als poetsvrouw in de regio groot halle en beersel. ik ben onmiddelijk beschikbaar.ik heb al 7jaar ervaring als poetsvrouw

In reactie op CV maken?: hanane smaty
productie medewerker

Relevante downloads