Ontslag nemen doe je zo

Ontslag nemen is niet niks. Dit doe je niet van het ene op het andere moment. Het moet een weloverwogen beslissing zijn. Denk dus eerst goed na voordat je de arbeidsovereenkomst beëindigt. Daarnaast kan je om twee verschillende redenen ontslag nemen.

 1. Ongedwongen
  Hierbij neem je op vrijwillige basis ontslag. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat er bij je huidige bedrijf geen doorgroeimogelijkheden zijn, of omdat je een geheel andere functie wilt gaan bekleden.
 2. Gedwongen
  Wanneer je onenigheid hebt met je baas of binnen het bedrijf is het verstandig om ontslag te nemen. Neem je zelf geen ontslag? Afhankelijk van de situatie word je dan na een tijd waarschijnlijk alsnog ontslagen.

 

Voor het ontslag nemen

Bereid je goed voor, voordat je daadwerkelijk je ontslag aanvraagt. Houd de vacatures in de gaten. Zelfs wanneer jij je ontslag nog niet aangekondigd hebt, kan je al gaan solliciteren. Afhankelijk van de reden van ontslag kan je dit met je baas of leidinggevende bespreken. Houd wel rekening met de opzegtermijn, deze vind je in de CAO.

Ongedwongen ontslag nemen

Wanneer je ongedwongen ontslag neemt, ga je dus vrijwillig weg bij het bedrijf. In de meeste gevallen heb je het naar je zin gehad en/of veel geleerd tijdens je carrière. Om een goede band te behouden met het bedrijf en collega’s niet te kwetsen is het verstandig vooraf aan te geven dat je ontslag gaat nemen. Daarom is het verstandig om een gesprek aan te vragen met je baas. Laat hem weten wat de reden is van je ontslag. Noem vooral de positieve redenen. Bijvoorbeeld dat je meer uitdaging zoekt in je werk, een hogere functie wilt bekleden enz. Laat hierbij de minpunten van je huidige baan liever achterwege. Zorg er wel voor dat je baas de eerste is die dit nieuws te horen krijgt zodat hij het niet van je collega’s moet horen.

Na dit gesprek dien je nog een ontslagbrief te schrijven. Met deze brief zeg je de arbeidsovereenkomst formeel op, dit is noodzakelijk. In deze  brief vermeld je dat je ontslag neemt. Omdat de verhouding met je baas en het bedrijf goed is mag je de brief gerust persoonlijk maken. Beschrijf bijvoorbeeld dat je een leuke tijd hebt gehad, spreek dankbaarheid uit, geef aan op welke manier je de lopende projecten nog afrond en dat men voor vragen altijd contact met je op mag nemen.

Wanneer je altijd goed werk hebt geleverd en je collega’s je werkt waardeerden, kan je vragen of één van je collega’s of bazen in de toekomst als referentie wil optreden. Wanneer je bij een ander bedrijf gaat solliciteren, kan dit bedrijf contact opnemen met je referentie. Op deze manier kan het bedrijf informeren naar jouw positieve eigenschappen en jouw functioneren binnen een organisatie. In de meeste gevallen zal je ook automatisch een getuigschrift ontvangen. Wanneer je deze niet automatisch krijgt, mag je hier gerust naar vragen. Je hebt hier namelijk recht op. In een getuigschrift staat o.a. omschreven wat je functie was en wat voor soort werk je uitvoerde tijdens de periode dat je in dienst was. Wanneer je wilt kan je vragen of de werkgever vermeld hoe jij je werk gedaan hebt. Eveneens kan erin vermeld worden waarom je arbeidsovereenkomst beëindigd is. Let op: hier moet je wel om vragen wanneer je dit wenst. De werkgever mag dit niet zonder jouw toestemming vermelden. Ontlag nemen is nooit leuk, maar soms wel beter voor je toekomst.

Gedwongen ontslag nemen

Is er onenigheid binnen het bedrijf, tussen jou en je baas of collega’s? Soms kan het dan niet anders dan dat je zelf ontslag neemt. Wanneer er onenigheid is, is het erg belangrijk dat je de arbeidsovereenkomst beëindigd via de formele weg. Schrijf daarom een correcte ontslag brief. Geef hierbij duidelijk aan dat jij je aan het opzegtermijn houdt. De opzegtermijn staat vermeld in je CAO. Bij gedwongen ontslag kan je de ontslagbrief het beste formeel laten. Persoonlijke items laat je hierbij achterwege. Deze ontslagbrief kan je het beste als aangetekende brief versturen. Bewaar wel altijd een kopie van de brief en het verzendbewijs. Mocht het uit de hand lopen en er moet een rechter aan te pas komen, heb jij het bewijs zwart op wit staan. Neem altijd het zekere voor het onzekere in het geval van gedwongen ontslag.

Na het ontslag nemen

Nadat je een ontslagbrief geschreven hebt zullen er nog een aantal andere zaken afgehandeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het afronden van lopende projecten. Bespreek met je baas hoe je dit gaat aanpakken. Geef zelf suggesties en laat zien dat je, ondanks je ontslag, nog steeds begaan bent met de gang van zaken in het bedrijf. Zorg ervoor dat degene die jouw werkzaamheden gaat overnemen precies weet wat zijn/haar taak is en waar belangrijke documenten te vinden zijn. Wellicht is het verstandig om een kleine manual te schrijven, voor je opvolger, waarin je aangeeft hoe bepaalde processen werken.

Daarnaast moet je met je baas afspraken maken over de vakantiedagen die je nog hebt staan. In de meeste gevallen kan je ervoor kiezen om deze dagen op te nemen in de periode dat je opzegtermijn geldt. Vaak heb je ook de mogelijkheid om deze dagen te laten uitbetalen. Soms bestaat zelfs de mogelijkheid om deze mee te nemen naar je nieuwe werkgever. Maak dus goede afspraken met je baas. Bekijk voor de zekerheid je CAO nog even zodat je weet wat jouw rechten zijn.

Deel dit artikel

 • Digg
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • email
 • Hyves

Reageer op Ontslag nemen doe je zo

Hartelijk dank voor uw reactie

Naam:
E-mail:
Uw ervaring:

In reactie op Ontslag nemen doe je zo: Hilde
IK werkte al een aantal jaren en na een tijdje ging het niet meer en ben in ziekteverlof moeten gaan,na ongeveer 10 jaar invaliditeit kreeg ik een uitnodiging van mijn werk om mijn ontslag te bespreken.Het was met de vraag of ik zelf mijn ontslag wilde indienen en dat weigerde ik na lang onderhandelen en bespreken heb ik onder dwang toch mijn ontslag ingediend en heb daar nu spijt van.Heb wel gevraagd of ze toch een brief wilden opmaken als ik ooit terug moet werken terug mag beginnen bij hen omdat ik me er niet goed bij voelde zelf mijn ontslag in te dienen en ook niks kon krijgen van stempelgeld,dat hebben ze gedaan.

In reactie op Ontslag nemen doe je zo: Karen De Bock
Ik heb ontslag genomen daggetekend 9/07/2013 met 1 maand opzeggingstermijn dus ui dienst per 9/08/2013. De baas zegt dat hij diensten niet kan oplossen en zegt dat ik maar uit dienst kan treden per 1 september2013. Ik moet al mijn overuren eerst opnemen zegt hij mag hij mij dit verplichten? Mag ik ondertussen al bij mijn andere baas al werken per 5 augustus terwijl ik op mijn ander werk nog mijn overuren opneem?gr

In reactie op Ontslag nemen doe je zo: Sinead
Wat als mijn baas een vrouw is? Jullie verwijzen alleen met 'hem'....

In reactie op Ontslag nemen doe je zo: Anna niem
Wat als je baas niet meewerkt aan mijn ontslag? Ik heb ontslag aangevraagd maar baas laat niets van zich horen, we hadden een afspraak maar die komt hij niet na.

In reactie op Ontslag nemen doe je zo: hulswit
ik heb ontslag genomen en nog genoeg snipperdagen mag ik in deze tijd voor mijn nieuwe baas werken.