Ontslagbrief voorbeeld

Wil je ontslag nemen bij je huidige baan? Schrijf dan een ontslagbrief. Volg de tips, onthoud de trucs en bekijk ook de voorbeeldbrief even.

Wat is een ontslagbrief?

Wanneer je ontslag wilt nemen dien je een ontslagbrief te schrijven. Omdat er verschillende redenen kunnen zijn waarom je ontslag neemt, kan de toon van je ontslagbrief erg verschillend zijn. Soms stop je met je huidige baan omdat je ruzie hebt gehad of omdat je het gewoon niet naar je zin hebt. Maar soms ga je weg bij je huidige baan terwijl je juist een fantastische tijd hebt gehad, maar omdat er bijvoorbeeld geen doorgroeimogelijkheden waren.


Een ontslag brief is meestal een korte brief. Hierin geef je aan dat je ontslag wilt nemen. Omdat een ontslagbrief rechtsgeldig moet zijn, dien je een aantal noodzakelijke gegevens op te nemen in de brief. Lees stap voor stap hoe je een correcte ontslagbrief schrijft. Bekijk het ontslagbrief voorbeeld en schrijf er zelf één wanneer dat nodig is.

Ontslagbrief schrijven? Bekijk het ontslagbrief voorbeeld!

Omdat je een juridische overeenkomst wilt ontbinden moet je ontslagbrief rechtsgeldig zijn. Schrijf je ontslag brief aan de hand van de volgende stappen. Op die manier weet je zeker dat je ontslagbrief rechtsgeldig is. Bekijk daarnaast de voorbeeldbrief eventjes.

Stap 1: Adressering
Begin links boven aan de brief met je eigen naam en adres gegevens. Zorg ervoor dat hier je volledige naam, inclusief voorletters vermeld staan. Dit is één van de verplichte onderdelen om je ontslagbrief rechtsgeldig te maken.
Geef na het invoeren van je eigen naam en adresgegevens een witregel. Hierna typ je de naam van het bedrijf en de volledige adresgegevens. Ook dit is een onderdeel van de rechtsgeldigheid.

Stap 2: Plaats en datum
Na de adressering voeg je twee witregels toe. Hierna neem je de plaats van het schrijven op. Deze wordt gevolgd door een komma, waarna de datum van schrijven volgt. Ook deze datum is belangrijk. Middels deze datum geef je aan dat je de opzegtermijn respecteert. Hoelang de opzegtermijn duurt is in de meeste gevallen terug te vinden in het CAO.

Stap 3: Betreft regel
Na de plaats en datum geef je een witregel. Deze wordt gevolgd door de betreft regel. In deze regel geef je kort het onderwerp van de ontslagbrief weer. In het ontslagbrief voorbeeld zie je hoe je dit op een nette, correcte manier verwoord. Begin de betreft regel met ‘Betreft:’. Na de dubbele punt begin je de zin met een kleine letter.

Stap 4: Aanhef
Richt de brief aan de juiste persoon

Stap 5: Inleiding
In de eerste alinea dien je duidelijk aan te geven dat je de arbeidsovereenkomst opzegt. Hierbij dien je de datum aan te geven per wanneer je de overeenkomt opzegt. Houd rekening met de opzegtermijn. Beide zijn van belang om de brief rechtsgeldig te laten zijn.

Stap 6: Middenstuk
Geef in het middenstuk aan wat er met de lopende zaken gaat gebeuren. Ook kan je in het middenstuk van je ontslabrief aangeven dat je nog vakantiedagen open hebt staan. Hier kan je aangeven dat  je deze voor je ontslagdatum nog wilt opnemen.

Stap 7: Slot
Wanneer je ontslag neemt en je met plezier bij het bedrijf gewerkt hebt mag je de ontslagbrief wat persoonlijker maken. Het kan natuurlijk voorkomen dat jij je oude werkgever nog eens tegenkomt. Of misschien wil je hem ooit nog eens om een gunst vragen. Maak je brief persoonlijk en laat blijken dat je het beste met het bedrijf voor hebt. Hoe je dit doet? Bekijk het ontslagbrief voorbeeld.
Eveneens kan je vragen naar een getuigschrift.

Neem je ontslag wegens een conflict of andere vervelende gebeurtenissen? Houd de ontslagbrief dan zo kort en neutraal mogelijk. Informeer de werkgever alleen over je ontslag. Ga niet in op conflicten e.d.. Wel kan je vragen naar een bevestiging van deze brief.
Tip: wanneer je wegens conflicten opstapt is het aan te raden de ontslagbrief aangetekend te versturen.

Stap 8: Afsluiting
Sluit de ontslagbrief af met ‘Hoogachtend,’ of ‘Met vriendelijke groet,’. Gevolgd door een witregel waarna je afsluit met je volledige naam en eventueel handtekening.

Ga je een ontslagbrief schrijven? Bekijk onderstaand de voorbeeldbrief nog even.


Ontslagbrief voorbeeld


Daphne van Doorn
Brugstraat 21                                    
1198 KL Groningen
                                        
De Rooij Accountants
T.a.v. Mevr. J. van Beek
Groenstraat 55a
5678 PG Rotterdam


Rotterdam, 12 juni 2011

Betreft: verzoek om ontslag

Geachte mevrouw Van Beek,

Ik heb met veel plezier bij De Rooij Accountants gewerkt. Ik heb enorm veel ervaring opgedaan en veel nieuwe vaardigheden ontwikkeld. Helaas bestaan bij De Rooij Accountants voor mij geen doorgroeimogelijkheden. Daarom heb ik inmiddels een andere baan geaccepteerd waar ik deze doorgroeimogelijkheden wel heb. Ik verzoek u mij daarom ontslag te verlenen per 1 augustus 2011.

Vanzelfsprekend zorg ik ervoor dat de lopende projecten goed gedocumenteerd worden achtergelaten. Op deze manier kan mijn opvolger zonder problemen mijn werkzaamheden overnemen. Mochten er in de toekomst toch nog vragen of onduidelijkheden zijn, ben ik te allen tijde bereid om vragen te beantwoorden. Ik heb nog 15 vakantiedagen staan, deze zou ik graag willen opmaken voor mijn vertrek. Ik hoop dat u hier geen bezwaar tegen heeft.

Ik bedank u voor de prettige tijd die ik bij De Rooij Accountants heb gehad.  Ik waardeer de ervaring die ik bij uw bedrijf heb opgedaan en bewaar de prettige herinneringen aan de samenwerking met collega’s. Ik wens De Rooij Accountants veel succes en voorspoed.

Met vriendelijke groet,

Daphne van Doorn


 

Deel dit artikel

  • Digg
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • email
  • Hyves

Reageer op Ontslagbrief voorbeeld

Hartelijk dank voor uw reactie

Naam:
E-mail:
Uw ervaring:

In reactie op Ontslagbrief voorbeeld: PW
De tips beginnen met 'Zorg ervoor dat hier je volledige naam, inclusief voorletters vermeld staan'. Maar die voorletters staan er in het voorbeeld niet bij. Inderdaad niet met 'ik'beginnen. Verder een goede brief.

In reactie op Ontslagbrief voorbeeld: D-
Misschien handig om te vragen om een schriftelijke bevestiging van het ontslag d.m.v. een ondertekende brief of een ondertekende reactie op de brief. Verder prima! Heeft me zeker geholpen.

In reactie op Ontslagbrief voorbeeld: -
Een brief nooit met 'ik' beginnen. Verder top :)

In reactie op Ontslagbrief voorbeeld: De Advocatenwijzer
http://www.deadvocatenwijzer.nl/voorbeeld-ontslagbrief

In reactie op Ontslagbrief voorbeeld: De Advocatenwijzer
Ook De Advocatenwijzer heeft voor u enkele tips op een rijtje gezet. Daarnaast hebben onze experts een voorbeeld ontslagbrief opgesteld die u op onze website kunt downloaden. http://www.deadvocatenwijzer.nl/voorbeeldbrief-ontslagbevestiging-gratis-download

In reactie op Ontslagbrief voorbeeld: edo bakema
Nuttige informatie dit artikel over hoe een werknemer een ontslagbrief kan schrijven. Tegenwoordig ontvangen werknemers echter vaker een ontslagbrief van de werkgever. Indien je wilt weten wat dan je rechten zijn, kijk je op: http://www.ontslagspecialist.nl/ontslagbrief.html

In reactie op Ontslagbrief voorbeeld: jossel
goed

In reactie op Ontslagbrief voorbeeld: d
ok